Over Tijl

Tijl DamenTijl Damen ( Oostburg, 13 mei 1985) werkt sinds 2009 als freelance artiest. Zijn werk bestaat uit het schrijven van liedjes, rijmpjes en gedichten, illustreren, het maken en geven van optredens en interactieve muziek- theatervoorstellingen voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.

In eerste instantie combineerde hij dit werk nog met een deeltijdbaan in het basisonderwijs. Medio 2011 heeft hij de gok gewaagd om zich enkel te richten op zijn werk als freelancer.

 

Opleiding

Na de middelbare school ( Mavo) heb ik de MBO-opleiding sociaal pedagogisch werk gevolgd. Na afronding van deze opleiding ben ik doorgestroomd naar een schakeljaar onderwijsassistent, om vervolgens de HBO-opleiding Pabo te doen.
Deze opleiding – tot leerkracht in het basisonderwijs – sloot ik af in 2008, met als specialisatie muziek.

Nog voordat ik klaar was met deze opleiding wist ik dat een carrière als leerkracht me niet gelukkig zou maken. Al in de stages die ik liep vanuit de opleiding SPW, schreef ik regelmatig liedjes die ik de kinderen aanleerde. Het enthousiasme waarmee zowel kinderen als leerkrachten en ouders op deze liedjes reageerden, maar ook het plezier en de voldoening van het schrijven van liedjes, plaveiden langzaam maar zeker het pad dat ik zou gaan volgen.

Muziek

05060329

Ik begon me pas actief met muziek bezig te houden op mijn 15e. Op eigen houtje leerde ik gitaar spelen. Al vrij snel begon ik met het schrijven van eigen nummers.

Naast liedjes voor kinderen waren dit ook nummers voor de twee bands die ik had:- Immer Tydelyck: een punkband in de stijl van de Ramones/ Dead Kennedys, met maatschappijkritische teksten en ongecompliceerde melodieën: 3-akkoordenpunk.

- Quaet Gespuijs: een black metal band in de categorie 'hard, snel, duister', met teksten in de occulte en laat Middeleeuwse sfeer.

Quaet Gespuijs2In beide bands was ik gitarist en leadzanger. Ook schreef ik het merendeel van de teksten en muziek en ontwierp ik de bandlogo's. Door tijdgebrek van de bandleden zijn beide bands uiteindelijk gestrand.
Naast de bandformaties heb ik een tijd een Black Metal eenmansproject gedaan onder de naam 'Antenatus Relictus'. In eigen beheer heb ik één album uitgebracht. Enkele nummers kunt u nog online vinden en beluisteren via deze link: Antenatus Relictus beluisteren.
 

Insteek

Het motto van al mijn werk is 'ter lering ende vermaak', waarbij het een niet onderdoet voor het ander. Natuurlijk ligt de nadruk soms meer op een educatieve ondertoon en op een ander moment voert onbevangen plezier de boventoon.

De belangrijkste pijler in mijn werk is het serieus nemen van kinderen. Ik heb dan ook een gezonde afkeer van televisieprogramma's voor kinderen waarin alles wordt voorgekauwd. Kinderen serieus nemen doe je door een appel te doen op hun verbeeldingsvermogen, fantasie, inlevingsvermogen en eigen creativiteit. Door hen verantwoordelijkheid te geven voelen kinderen zich pas echt betrokken.

Maar... muziek moet en mag natuurlijk ook gewoon een groot feest zijn!

Illustraties

Tekenen doe ik altijd al erg graag. Een tijdlang heeft het op de achtergrond liggen sudderen, maar sinds enkele jaren heb ik de draad wat serieuzer opgepakt. Net als voor muziek geldt ook voor het tekenen dat ik geen opleiding heb gehad. Soms lastig, want het doorzien en eigen maken van technieken en materialen gaat een stuk langzamer. Toch weegt dat op tegen het grote gevoel van vrijheid. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat door zelf ontdekkingen te doen, deze veel meer betekenis hebben en beter blijven beklijven dan wanneer deze door iemand anders worden aangeleerd. Het dwingt me tot constante zelfreflectie en discipline. Bij elke stap voorwaarts ervaar ik de voldoening: dit heb ik op eigen kracht gedaan!
Bekijk hier voorbeelden van mijn illustraties


 

Luister Radio Tijl!

\"RadioTijl\"
 

BewarenBewaren
 
Facebooklogo
 

BewarenBewaren
 
Banner Zijkant website Voorstellingen
 
BewarenBewarenBewaren
 
Tijl Damen:

...eigen licht en geluid;

...geen reiskosten;

...flexibel;

...speelt in heel Nederland en Vlaanderen;

...ruim 100 voorstellingen per jaar.

 
BewarenBewarenBewaren

Download via de Webwinkel: